Om oss

Vi får byggprojekt att fungera

Yttermans uppgift är att se till att hela byggprocessen löper smidigt. Att ingenting går fel. Det är vi som ska få det att fungera…

Vi leder byggprojekt. Det innebär att vi hjälper fastighetsägare och organisationer när det gäller byggprojektledning, projekteringsledning, installationssamordning och byggledning.

Vår kunskap och kompetens innebär att vi kan hantera alla delar av byggprocessen. Från förstudier och programskede till projektering, upphandling och produktion. Både när det gäller nyproduktion och ROT-projekt.

Styrelse och ledning

Styrelsen har en extern ordförande och arbetar huvudsakligen med frågor som rör övergripande strategi, mål och visioner.

Ledningsgruppens sammansättning baseras på de utmaningar som företaget står inför. Det gör att gruppen kan förändras över tid. Framförallt arbetar ledningsgruppen med strategiska och taktiska frågor samt sätter upp ramar och riktlinjer för företaget utifrån beslut i styrelsen. En viktig del i ledningens arbete är att identifiera förändringsbehov och ta initiativ som utvecklar företaget.

Styrelse

Andreas Ferm, styrelseordförande (extern)

Patrik Ytterman, ledamot, VD (ägare)

Ledningsgrupp

Patrik Ytterman, VD

David Davidsson

Nyheter och tankar

Lär känna Mustafa Dawod – byggprojektledare

Låt oss presentera Mustafa Dawod, reseälskande byggprojektledare med en egen liten djurpark i trädgården.

Hur länge har du jobbat på Sustend /Ytterman och vad har du gjort innan du kom till oss?

Jag har jobbat som byggprojektledare på Sustend sedan januari 2019, och jag har jobbat ihop med Ytterman sedan i augusti 2022 då Sustend Sthlm och Ytterman fusionerades.

Vad fick dig att vilja bli en del av Sustend/Ytterman?

Jag tycker om att se helheten i ett projekt, och att följa utvecklingen från ax till limpa. Rollen som projektledare passar mig därför perfekt, eftersom den innebär att jag får ta ett helhetsansvar över intressanta byggprojekt.

Vad har du för förväntningar på framtiden med Ytterman och Sustend?

Mina förväntningar är att vi ska växa tillsammans, och rekrytera massor med nya grymma kollegor och få ta oss an ännu fler spännande projekt inom såväl ombyggnation och renoveringar som nybyggnation.

Vad gör du helst på fritiden?

På fritiden vill jag gärna umgås med min familj och mina barn, träffa vänner och äta massa gott! Och så tränar jag såklart. Jag anser också att resor är en väldigt bra medicin för själen.

Kan du berätta en fun-fact om dig?

Jag har egna tamduvor i olika färger, samt kanin och höns. Djuren är en vardagsavkoppling i båda kyla och värme. De bor ute i olika delar av trädgården.

Lär känna Mikael Svanberg – byggprojektledare

Mikael Svanberg är byggprojektledaren som råkat stjäla Zlatans fotbollsskor och har en förkärlek till plåt, IPA och Bajen.

Hur länge har du jobbat på Ytterman och vad har du gjort innan du kom till oss?

Sedan mars 2022. Jag har sedan liten sprungit runt ibland plåtbitar och verktyg, då min farfar drev ett plåtslageri. Efter studenten kändes det som ett naturligt val att gå i samma fotspår som min pappa och farfar, att bli plåtslagare. Ett fritt yrke med stor yrkesstolthet! Jag blev förälskad i yrket och i den fantastiska utsikten! De senaste åren har jag drivit min fars plåtslageri, men kände att jag ville prova på något nytt efter 17 år med stans bästa utsikt!

Vad fick dig att vilja bli en del av oss?

Jag blev en del av Ytterman i samband med fusionen med Sustend. Det känns riktigt bra och riktig kul då det är en sympatisk, öppen och härlig företagskultur!

Vad har du för förväntningar på framtiden med Ytterman?

Jag ser en ljus framtid med Ytterman där vi ska fortsätta stå för de sunda värderingar vi faktiskt gör, både som företag och bland kollegor. Jag vill fortsätta utveckla mig själv i min yrkesroll och vara en del i att utveckla företaget till det bättre.

Vad gör du helst på fritiden?

En plåtnörd som älskar att umgås med min fru och våra barn. Det blir mycket skjutsande mellan barnens fotbollsträningar. Helgerna spenderas med familjen och helgkvällarna i köket lagandes mat med en trevlig IPA i glaset! Jag är bra på att laga mat, och på fotboll! Fotboll är mitt livs stora passion. Bajen är bäst i stan!  Somrarna spenderas mer än gärna på sydligare breddgrader.

”When the seagulls follow the trawler, it’s because they think sardines will be thrown into the sea.”

Kan du berätta en fun-fact om dig?

Jag har stulit Zlatans fotbollskor utan att veta om att jag stal dem! Jag fick tyvärr lämna tillbaka dem…

Lär känna Peter Sikell Lundin – Bitr. projektledare

Låt oss presentera Peter Sikell Lundin – biträdande projektledare med kärlek för naturen och en oväntad talang för att odla palettblad och avokadoplantor!

Hur länge har du jobbat på Ytterman och vad har du gjort innan du kom till oss?

Jag har varit på Ytterman Projekt sedan slutet av april 2021. Innan jag kom till Ytterman Projekt så har jag bl.a. arbetat på Skanska i olika befattningar.

Vad fick dig att vilja bli en del av Ytterman?

Förutom den positiva bilden jag fick av företaget Ytterman Projekt så var det längtan efter att få komma tillbaka till projekt.  Möjligheten att få arbeta i en projektledanderoll med alla variationer och utmaningar som hör till rollen var även något som lockade och kändes utmanade med Ytterman.

Vad har du för förväntningar på framtiden med Ytterman?

Mina förväntningar på Ytterman Projekt är att även i framtiden erbjudas personlig utveckling och utmaningen i rollen som projektledare, men även i andra uppgifter inom företaget. Jag hoppas att vi fortsatt får möjligheten att vara en del av flera nya spännande och utmanande projekt tillsammans med våra nuvarande kunder, nya kunder och entreprenörer. Jag ser också möjligheter att vi kan bredda oss inom nya typer av projekt som vi tidigare inte arbetat med. Slutligen önskar jag att vi fortsätter att bidra till den digitaliseringsresa som byggbranschen just nu genomgår, och som är synnerligen angelägen för branschen. Där vi kan bidra med våra beprövade arbetssätt och gedigna erfarenhet kombinerat med nytänkande och viljan att utvecklas. Detta med målsättning att leverera en slutprodukt av högsta kvalité till bästa möjliga pris och tid.

Vad gör du helst på fritiden?

Stora delar av min fritid tillbringar jag naturligtvis med min familj. Vi uppskattar att resa eller göra utflykt till något vackert naturreservat.  På min fritid gillar jag även att t.ex. cykla mountainbike, träning i olika former eller spelar golf.

Beskriv en fun-fact om dig:

Jag har upptäckt att jag har en, för mig, oväntad talang för att hantera palettbladssticklingar och odla avokadoplantor.

Visa fler nyheter och tankar

Jobba hos oss

Vill du bli en Ytterman?

För att vara en del av Ytterman måste du dela våra värderingar. Hos oss samlar vi människor som har en positiv inställning, är nyfikna och intresserade av att ta del av andras synpunkter och åsikter. Flera av oss har erfarenheter från andra branscher, vilket vi tycker är positivt. Vi bryr oss om varandra och samarbetar i alla sammanhang. Inte bara inom vårt företag, utan in lika hög grad med kunder och alla andra som är inblandade i projektet. Vi har höga ambitioner när det gäller hållbarhetsutveckling och effektivisering av byggprocessen.

Var och en av oss har en vilja och förmåga att bidra med sin kompetens, samtidigt som vi vet att det är våra gemensamma ansträngningar som skapar resultat. Ytterman är ett lag där ingen är mer värd än någon annan. Vi tycker det är viktigt att ge alla medarbetare förutsättningar att utvecklas i sin roll och att det finns balans mellan arbete och fritid.

Vi har flera spännande och utmanande projekt på gång och vi behöver bli fler. Om du känner att du håller med om det vi skriver ovan och tycker att du kan vara med att bidra till vår och branschens utveckling, vill vi gärna att du skickar in en ansökan. Och om någon av tjänsterna nedan inte riktigt stämmer in på dig, men ändå tycker att det låter som om vi borde lära känna varandra, hör av dig till Catrine eller Patrik!

Lediga tjänster just nu

Referensprojekt

Genomförda och pågående projekt

Sperlingens Backe 45

Stureplan får ett rejält face lift med Vasakronans ombyggnad av Sperlingens Backe 45 med adress Stureplan 2.

Beskrivning

Vasakronan genomför en om- och tillbyggnad av fastigheten Sperlingens Backe 45, med adress Stureplan 2. Byggnaden uppfördes 1896–1897 och ritades av arkitekterna Kasper Sahlin och Gustaf Lindgren.

Byggnaden helrenoveras och byggs till. Efter tillbyggnaden blir arean ca 5365m2 BTA och ca 3765m2 LOA. Alla installationssystem byts ut för att skapa energieffektiva och attraktiva lokaler för kontor och restaurangverksamhet.

Efter ombyggnationen kommer restaurang Sturehof utöka sina ytor i entrévåningen samt med våning 1tr. Resterande 4 våningar uppåt i huset blir kontor.

Från gårdsvåningen, vån 1tr, och upp till yttertak, över vån 5tr, sker en tillbyggnad för att knyta ihop byggnadens bakre flyglar och på så sätt skapa en kommunikation inne i kontorsvåningarna, runt innergården. Yttertaket får ny geometri för att skapa plats för de nya ventilationsaggregaten som försörjer kontoren och restaurangens serveringsytor och storkök. Byggnaden helsprinklas.

Fasadens ursprungliga ornamentsrika gestaltning från 1897 ska återskapas efter att på 1950-talet ha ersatts av en stiliserad tolkning av den ursprungliga fasaden.

Arkitekt: Wingårdhs

Antikvarie: Tengbom

Tjänster
Projektledare, biträdande projektledare, projekteringsledare.

Uppdrag
Tre medarbetare från Ytterman ingår i projektledningsorganisationen och arbetar bland annat med att ta fram bygghandlingar för delad entreprenad, implementering av avtalat utförande för hyresgäster, projektekonomi, projektsamordning med mera.

Genomförande

Byggnaden är kulturhistoriskt klassificerad och många delar ska bevaras eller återskapas till ursprungligt utseende. Något som många gånger är en utmaning att få till med den byggstandard vi har idag, jämfört med när byggnaden uppfördes.

En annan utmaning är att hålla Sturehofs restaurangkök i drift under hela ombyggnationen, något som kräver noggrann planering tillsammans med Sturehof för olika skeden av byggproduktionen. För att kunna renovera gårdsbjälklaget, som ligger precis ovanför Sturehofs restaurangkök, har köket flyttats tillfälligt till den främre delen av byggnaden. Det möjliggör rivning och återuppbyggnad av gården.

Modellbaserat arbetssätt (BIM)

Projektet genomförs som ett CM-projekt där projektorganisationen riggats för att projektera bygghandlingar i ett stort antal paket, göra upphandlingar på delad entreprenad och med en produktionsledning för att samordna och styra entreprenaderna.

Genom hela projektet används BIM-modellen som grund för projektering, upphandling och i produktion.

I inledningen av projektet utfördes en 3D-scanning av hela byggnaden och med det punktmoln som scanningen genererade skapades en 3D-modell som projekteringen har utgått ifrån. För ärendehantering i projektet används StreamBIM, en mjukvara från norska Rendra AS, där alla ärenden (projekteringsändringar, fråga/svar, egenkontroll, besiktningspunkter etc.) loggas med en plats i modellen, tillhörande dokument/bild, mottagare av ärendet och all historik kring ärendet.

Hållbarhet
Vasakronan tar ett stort grepp kring hållbarhet för hela sin verksamhet och vill bidra till ett samha?lle da?r företag och organisationer tar ett ekonomiskt, miljo?ma?ssigt och socialt ansvar.
De jobbar aktivt med att minska sin direkta och indirekta miljöpåverkan genom att bland annat sänka energi- och resursförbrukningen i hela sitt bestånd och att ställa krav på alla leverantörer att bidra till det arbetet. Något som passar våra värderingar som hand i handske!

I alla Vasakronans projekt finns bland annat krav på att spara på material och resurser genom återbruk av byggnadsmaterial, minimera CO2-emissioner genom kloka materialval och -transporter, på energieffektiva konstruktionslösningar samt på miljöklassificering. I det här projektet

återbrukas en stor mängd tegel inom byggnaden och även annat material som tex dörrar har tagits om hand för att kunna nyttjas i andra projekt. Byggnaden kommer att klassas LEED Platinum i LEED Core and Shell.

Slutförande
Vid årsskiftet 2022/2023 planeras projektet vara klart för hyresgäster att flytta in i helt nyrenoverade lokaler centralt på Stureplan.

 

 

Celsius

I Uppsala hyr Vasakronan ut till Livsmedelsverket och investerar ytterligare 420 mkr i Uppsala Science Park. Därför uppförs nu en byggnad om totalt 13 000 kvadratmeter. Byggstarten sker under 2018 och inflyttning beräknas ske till årsskiftet 2020/2021.

Beskrivning
Vasakronan uppför nu en byggnad, vid namn Celsius, om totalt 13000 kvadratmeter i Uppsala Science Park. Fastigheten byggs för hyresgästen Livsmedelsverket och innehåller i första hand kontor och laboratorium. Celsius ska genomsyras av de tre orden modig, gediget och vackert och vara en förebild och inspirera till besök.

Arkitekt: White

Tjänster
Projektledning inom ekonomi, tidsplanering, upphandling och hyresgästfrågor.

Uppdrag
Två medarbetare från Ytterman ingår i projektledningsgruppen och svarar för ovanstående tjänster samt är dessutom länken mellan Livsmedelsverket och projektet. Målet är att skapa funktionella och flexibla lokaler för laboratorier och kontor. Celsius ska utgöra en attraktiv arbetsplats med en arbetsmiljö som stimulerar till bättre prestationer.

Genomförande
Projektet genomförs som delad entreprenad med fyra projektmål; innovation, hållbarhet, gestaltning och innehåll/produkt. Det innebär bland annat att arbetet sker i BIM med en obruten informationskedja från projektering till förvaltning. Huset ska ha en väl sammanvägd helhet med flexibilitet i utformning, material och tekniska lösningar.

Något som ska resultera i funktionella lokaler för laboratorier och kontor.
Hållbarhet genomsyrar alla delar av projektet inom ekonomi, miljö, information, design och kvalitet. Miljöklassningen ska uppnå LEED Platinum och byggnaden ska ligga 50% under BBR-krav på kontor gällande energianvändning.

Tidplan
Inflyttning beräknas ske till årsskiftet 2020/2021.

Castellum, Marievik 27 & Marievik 30

Det vattennära området Marievik ligger i stadsdelen Liljeholmen i Stockholm.

Beskrivning
Marievik har genomgått stora förändringar de senaste åren och området fortsätter att utvecklas. Vårt uppdrag för Castellum avser tillbyggnad och nybyggnad av kontor om 9000 m2 respektive ca 8000 m2 på fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30.

Nybyggnaderna utformas så att de klarar en certifiering/miljöklassning enligt Miljöbyggnad Guld 3.0 samt WELL Building Standard nivå Guld.
För ombyggnation av befintlig byggnad eftersträvas att certifiera enligt Breeam in Use nivå Excellent, alternativt Outstanding.

Uppdrag
Uppdraget innebär i första hand att utgöra ett stöd till beställaren i form av projektledning av bl a utredningar i tidigt skede, utredningar och projektering i samband med planärende, utredande projektering inför kommande entreprenadupphandling och upphandling av konsulter mm.
Nästa steg innefattar ansvar för framtagning av förfrågningsunderlag, upphandling av entreprenör, framtagning av tidplaner och kalkyler som följs av projektledning under produktion, samt avslut av projekt.

Genomförande
En ny detaljplan har initierats under våren 2017, och förväntas vinna laga kraft våren 2019.

Enligt nuvarande projekttidplan planeras färdigställande av den nya byggnaden, om ca 8000 m2, ske Q4 2021.

Paradiset 23, Strandbergsgatan 53-57

Paradiset 23 i Stockholm är en lager och kontorslokal från 40-talet som nyttjats som kontor under lång tid.

Paradiset 23, Strandbergsgatan 53-57
Fabege arbetar aktivt med att utvecka sina lokaler. Genom denna renovering genomgår fastigheten en förvandling och under 2019 är kontorshuset totalrenoverat med en känsla av New York. Lokalerna kommer hålla en hög kontorsstandard och en industriell känsla med öppna installationer och passande materialval. Fastigheten innefattar ca 10 000 kvm med alternativ som exempelvis kontor med takterrass i sydvästläge eller ett galleri med dubbel takhöjd. Huset kommer att miljöcertifieras och då hålla en hög klass. Ett led i klassningen är till exempel solceller som installeras på taket.

Tjänster
Projekteringsledning, projektledning, installationssamordning, inköpssamordning samt miljösamordning.

Uppdrag
Ytterman projekt arbetar på uppdrag av fastighetsägaren Fabege. Projekteringsledning fram till systemhandling har utförts av Ytterman, därefter har en entreprenör upphandlats som totalentreprenör som i samverkan med Ytterman arbetar som beställarreprensentant/extern projektledare åt Fabege. I uppdraget ingår även att samordna inköp och installationer samt miljösamordnare då projektet ska miljöcertifieras enligt Bream i klass Very good.

Genomförande
Som vid alla våra projekt är god kommunikation en förutsättning för att hitta de lösningar som är bäst för projektet och som ger en bra produkt till ett bra pris. Beslut om omfattning, upphandlingar, underentreprenörer och förutsättningar tas därför i ett nära samarbete mellan beställare och entreprenör.

Resultat
Till våren 2019 väntas den första hyresgästen flytta in i fräscha nya lokaler centralt placerade med en touch av New York.

Fabege, Apotekaren 22

Kvarteret Apotekaren består endast av en fastighet, belägen i stadsdelen Vasatan i Stockholm.

Beskrivning/Projektnamn
Projektet avser ombyggnad av befintlig kontorsbyggnad som bla innefattar nya ventilationsaggregat, nya schakt och installationer, ombyggnation av allmänna ytor samt en hyresgästanpassning. Totalt omfattar projektet ca 4500 m2 varav 3500 m2 är hyresgästanpassning.
Fabege eftersträvar att certifiera enligt Breeam in use nivå Very good.

Tjänster
Projektledning
Byggledning
Miljösamordning
Installationssamordning
Inköp/upphandling
KA enl PBL

Uppdrag
Uppdraget består av att stötta beställaren med projektledning, projekteringsledning, byggledning, miljö och installationssamordning samt upphandlingsansvar. Utöver dessa tjänster innefattas även KA enl PBL, för att tillgodose beställaren med en heltäckande projektledningstjänst.

Att uppdraget omfattar flera projektroller och kompetenser är en stor fördel eftersom det ger oss ett bra helhetsgrepp om projektet och möjligheten att möta beställarens krav och säkerställa kvaliteten. Både utifrån beställarens och hyresgästens perspektiv.

Genomförande
Period för genomförande är 2017 till 2019.

BRF Riddarsporren 24

Brf Riddarsporren ligger på Hagagatan i Stockholm och omfattar ca 240 lägenheter.

Beskrivning
Föreningens fastigheter hade stort behov av underhåll gällande tak, fasad och fönster. I projektet byttes samtliga fönster samt balkong- och terrassdörrar. 11.000 kvm fasad renoverades och färgas om. Arkitekten Ettelva har tagit fram ett gestaltningsprogram med nya kulörer för fasaderna. Tak och fasader på takvåningar tilläggsisolerades.
Ett önskemål från föreningen var att få bort den invändiga takavvattningen. Därför togs en taklösning fram med fall mot fasad och omhändertagande av dagvatten i fastighetens stora infiltrationsbassänger belägna under huset. Genom projektet har även takens utnyttjande ökats via nya takterrasser samt en utvidgning av befintliga terrasser.

Tjänster
Utredning, inventeringar, projekteringsledning, projektledning och byggledning.

Uppdrag
Projektet har genomförts som en delad entreprenad där Ytterman Projekt har ansvarat för samordningen via platschef och byggledare. Uppdraget har haft en projektvolym på ca 70 miljoner kronor.

Genomförande
Som i alla projekt med stora fasader med putsning och målning är klimatet en faktor som måste beaktas. Det gäller att planera etapperna så att de ligger rätt med årstiderna för att minimera kostnader för ställningar, väderskydd och dessutom minska risken för att behöva tillföra värme.

Resultat
Projektet avslutades vid årsskiftet 2017/2018.

Sagt om projektet
Hört från en som var med när huset byggdes på tidigt 80-tal: ”Så ni byter taket och UV-systemet för dagvattnet. Bra, det läckte ju innan det var klart”.

Mall of Scandinavia

Mall of Scandinavia ligger i Arenastaden i Solna, intill Friends Arena. Centrumet invigdes i november 2015 och erbjuder en unik kombination av internationella och exklusiva varumärken, matupplevelser och underhållning…

Tjänster
Projekt- och byggledning samt projekteringsledning.

Uppdrag
Ytterman har arbetat på uppdrag av fastighetsägaren Unibail-Rodamco och i samarbete med entreprenören Peab. Projekt- och byggledning har avsett arbetet med shopfonts. Vidare har uppdraget innefattat besiktningar och uppföljningar av provningar samt arbete med projekteringsledning av alla publika ytor.

Genomförande
Precis som i andra stora projekt med många inblandade parter har samordning, kommunikation och planering varit centralt för att projektet skulle löpa smidigt. Täta avstämningar och ett öppet samarbete med uppdragsgivaren och samarbetspartners har gjort att tidplanen kunnat följas inom givna budgetramar.

Resultat
Mall of Scandinavia är Stockholms, och hela Skandinaviens nya landmärke. Med inspiration från de fyra elementen: vatten, vind, eld och jord har Wingårdh arkitektkontor skapat en innovativ miljö som förenar internationell atmosfär med skandinavisk design. I centrumet finns 224 butiker och restauranger, fördelade på mer än 100000 m2. Mall of Scandinavia är det första köpcentrumet i Sverige som certifierats enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM med betyget ”Excellent” under designfasen.

The Winery Hotel

Hotellfamiljen Söder och vinfamiljen Ruhne hade en dröm om att skapa ett hotell som kunde inrymma deras gemensamma passion för viner. Möjligheten öppnade sig vid Järva krog nära den norra utfarten från Stockholm…

Tjänster
Projekteringsledning och projektledning av hotelloperatörens egna entreprenader.

Uppdrag
Ytterman projekt har arbetat på uppdrag av The Winery Hotel. Projektering, upphandling och utförande har samordnats med huvudprojektet, som letts av fastighetsägaren Fabege.

Genomförande
Under genomförandet av projektet har samarbete och god kommunikation varit en avgörande faktor. The Winery Hotel har genom hela resan varit delaktiga i beslutsfattandet kring frågor om design och utförande. En av huvuduppgifterna för oss är att samordning, kommunikation, planering och processer löper smidigt.

Resultat
Invigningen av Sveriges första hotell med ett urbant vineri skedde våren 2016. Som namnet antyder utvecklar The Winery Hotel ett helt eget vin, med specialimporterade kvalitetsdruvor från Toscana. I den här arenan för världens vinmakare har producenter och importörer möjlighet att presentera sina utbud.

Exempel på kunder

  • Unibail-Rodamco-Westfield
  • Castellum
  • Vasakronan
  • Fabege
  • SBB

Kontakt

Stockholm

Postadress:

Ytterman Projekt AB
Box 12320, 102 28 Stockholm

info@yttermanprojekt.se

Patrik Ytterman, VD
070-623 00 09

Besöksadress:
St Eriksgatan 60/Kungsholms strand 125
102 28 Stockholm

 

Uppsala

Postadress:
Ytterman Projekt Uppsala AB
Box 12320, 102 28 Stockholm

Besöksadress:
Vaksalagatan 2
753 20 Uppsala

 

 

Vår integritetspolicy finns här
Information om kakor som vi använder finns här

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.